Pálenky
Calvados anglický
50l Moštu
2-3Kg Cukru
100g Rozinek
10g feniklu
5g zázvoru
1Kg drtě z jablek
Žitná
12Kg žita (navlhčit a naklíčit )
60l vody
15Kg cukru
½ černého chleba
1Kg citrónů
Kmínka
45dkg cukru uvaříme v 1l vody na perlu. Do vychladlého dáme 200-300g lihu a kmínovou esenci
Vanilkový likér
Příprava jako u kmínky, jen místo esence kmínové dáme vanilkovou.
Mystery
1/4 l calvadosu či slivovice
½ l bílého vína
37 dkg pískového cukru ( i méně, dle chuti )
1/3 lahvičky rumové tresti
2 citróny
Calvados i víno nalijeme do 2 / 3 l sklenice a přidáme cukr, rumovou tresť, nastrouhanou kůru z jednoho citrónu a vytlačenou šťávu z citrónů. Zbylou citrónovou dužinu nakrájíme na nudličky a přidáme k ostatnímu. Necháme 14 dní luhovat a poté přecedíme do láhví přes plátýnko.
Citrónový likér
650g cukru
4 citróny
1 vanilkový cukr
1l mléka
3/4l lihu nebo koňaku
V porcelánové míse smícháme cukr s proceděnou šťávou z citrónů, vanilkový cukr a vlejeme vařící mléko, dobře ušleháme. Nakonec přidáme líh nebo calvados. Naplníme do lahve, kterou po vychladnutí dobře uzavřeme a necháme 14 dní na chladném místě. Likér se pročistí, usazenina zůstane u dna. Likér procedíme přes filtrační papír nebo přes mokré plátno. Plníme do menších lahviček, dobře je zazátkujeme a uchováme v chladu.
Višňovka
1.5kg višní (mohou být i zavařené se šťávou)
1 l vody
5kg skořice
5g hřebíčku
½ litru lihu (calvádosu)
Dáme do velké láhve, zalijeme prochladlým cukrem svařeným s vodou, přidáme koření, líh, zazátkujeme a necháme 4 týdny na teplém místě. Potom můžeme likér podávat.
Koňak 1
5 žloutků
250g cukru
1 vanilkový cukr
¼ litru šlehačky
1/8 litru mléka
1/8 litru lihu (calvádosu)
Žloutky našléháme s cukrem a s van. cukrem , zamícháme po částech šlehačku, mléko a líh. Dobře v lahvích zazátkujeme. Necháme 2 měsíce odpočinout.
Koňak 2
½ litru mléka
20dkg cukru
1 vanilka
8 žloutků
1/8 litru lihu
V kotlíku zamícháme v syrovém mléce vanilku, cukr a žloutky. Kotlík postavíme do horké vody a obsah šleháme do zhoustnutí. Po vychladnutí přidáme líh.
Koňak 3
1l mléka
5dkg másla
30dkg cukru
12 žloutků
1 vanilka
0.3 litru lihu
V kotlíku zamícháme v syrovém mléce vanilku, máslo, cukr a žloutky. Kotlík postavíme do horké vody a obsah ušleháme do zhoustnutí. Po vychladnutí přidáme líh.
Čokoládový likér
½ litu mléka
20dkg cukru
6dkg změklé čokolády
2 žloutky
10 lžic lihu (calvádos)
Vanilka – necháme povařit a zhoustnout
V hrnečku rozkvedláme dva žloutky a šest lžic mléka, povaříme a do vařícího zamícháme zbytek mléka s čokoládou a cukrem, krátce povaříme za stálého míchání. Postavíme do studené vody a stále mícháme do vychladnutí. Přidáme líh, přecedíme.