DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Obřanská Moštárna

Pálenky

 

 

Calvados anglický

50l                Moštu

2-3Kg            Cukru

100g             Rozinek

10g               feniklu

5g                 zázvoru

1Kg              drtě z jablek

 


 


 

 

Žitná

12Kg              žita (navlhčit a naklíčit )

60l                 vody

15Kg              cukru

½                   černého chleba

1Kg                citrónů

 


 


 

 

Kmínka

45dkg cukru uvaříme v 1l vody na perlu. Do vychladlého dáme 200-300g lihu a kmínovou esenci

 


 


 

 

Vanilkový likér

Příprava jako u kmínky, jen místo esence kmínové dáme vanilkovou.

 


 


 

 

 

Mystery

1/4 l         calvadosu či slivovice

½ l           bílého vína

37            dkg pískového cukru ( i méně, dle chuti )

1/3           lahvičky rumové tresti

2              citróny

Calvados i víno nalijeme do 2 / 3 l sklenice a přidáme cukr, rumovou tresť, nastrouhanou kůru z jednoho citrónu a vytlačenou šťávu z citrónů. Zbylou citrónovou dužinu nakrájíme na nudličky a přidáme k ostatnímu. Necháme 14 dní luhovat a poté přecedíme do láhví přes plátýnko.


Citrónový likér

650g         cukru

4              citróny

1              vanilkový cukr

1l             mléka

3/4l          lihu nebo koňaku

V porcelánové míse smícháme cukr s proceděnou šťávou z citrónů, vanilkový cukr a vlejeme vařící mléko, dobře ušleháme. Nakonec přidáme líh nebo calvados. Naplníme do lahve, kterou po vychladnutí dobře uzavřeme a necháme 14 dní na chladném místě.  Likér se pročistí, usazenina zůstane u dna. Likér procedíme přes filtrační papír nebo přes mokré plátno. Plníme do menších lahviček, dobře je zazátkujeme a uchováme v chladu.


Višňovka

1.5kg         višní (mohou být i zavařené se šťávou)

1 l              vody

5kg            skořice

5g              hřebíčku

½               litru lihu (calvádosu)

Dáme do velké láhve, zalijeme prochladlým cukrem svařeným s vodou, přidáme koření, líh, zazátkujeme a necháme 4 týdny na teplém místě. Potom můžeme likér podávat.


Koňak 1

5                 žloutků

250g            cukru

1                 vanilkový cukr

¼                litru šlehačky

1/8              litru mléka

1/8              litru lihu (calvádosu)

Žloutky našléháme s cukrem a s van. cukrem , zamícháme po částech šlehačku, mléko a líh. Dobře v lahvích zazátkujeme. Necháme 2 měsíce odpočinout.


Koňak 2

½                litru mléka

20dkg          cukru

1                 vanilka

8                 žloutků

1/8              litru lihu

V kotlíku zamícháme v syrovém mléce vanilku, cukr a žloutky. Kotlík postavíme do horké vody a obsah šleháme do zhoustnutí. Po vychladnutí přidáme líh.


Koňak 3

1l                  mléka

5dkg             másla

30dkg           cukru

12                žloutků

1                  vanilka

0.3               litru lihu

V kotlíku zamícháme v syrovém mléce vanilku, máslo, cukr a žloutky. Kotlík postavíme do horké vody a obsah ušleháme do zhoustnutí. Po vychladnutí přidáme líh.


Čokoládový likér

½                 litu mléka

20dkg           cukru

6dkg             změklé čokolády

2                  žloutky

10 lžic          lihu (calvádos)

Vanilka – necháme povařit a zhoustnout

V hrnečku rozkvedláme dva žloutky a šest lžic mléka, povaříme a do vařícího zamícháme zbytek mléka s čokoládou a cukrem, krátce povaříme za stálého míchání. Postavíme do studené vody a stále mícháme do vychladnutí. Přidáme líh, přecedíme.